Versterk je weerstand

08-10-2022

Welke maatregelen kunnen je weerstand sterker maken, waardoor een virus je niet ziek maakt of enkel zal leiden tot een milde en snel voorbij gaande ziektetoestand?

Vaak wordt vergeten dat de sterkte van ons immuunsysteem voor een groot deel mee bepaald wordt door wat we eten, het functioneren van de darmfunctie, hoeveel we bewegen en in welke mate we fysiek maar ook mentaal-emotioneel tot rust kunnen komen. 

Het is immers de gezondheid van ons immuunsysteem die bepaalt of we ziek worden, niet zozeer de ziektekiem.

Wat moeten we eten om zoveel mogelijk waardevolle voedingsstoffen op te nemen en onze immuniteit te optimaliseren? Natuurlijke, ongeraffineerde voeding, zo min mogelijk bewerkt en bij voorkeur biologisch geteeld. Het mediterrane voedingspatroon is het meest wetenschappelijk onderbouwd. Veel groenten en fruit, paddenstoelen, bessen, noten, zaden, pitten, gefermenteerde melkproducten (liefst van plantaardige oorsprong), volkoren granen, peulvruchten, ongeraffineerde koudgeperste olijfolie, omega 3 oliën en af en toe aangevuld met kleine hoeveelheden vis en gevogelte.

Welke voedingsstoffen verhogen onze afweer? Vitamine D3 is een immunomodulator, het stimuleert de afweer, maar kan de overdreven reactie van het immuunsysteem ook milderen, hetgeen zinvol is bij auto-immuunaandoeningen. Bijna iedereen in West-Europa vertoont vitamine D3 tekorten tijdens de winterperiode. Vitamine A is nodig voor een sterke slijmvliesbarrière. Vitamine C stimuleert de activiteit van de immuuncellen en zorgt voor sterke bindweefsels. Ook zink en selenium zijn onmisbaar voor een sterke immuniteit.

Geneeskrachtige kruiden die onze immuniteit kunnen versterken zijn gefermenteerde shiitake, spirulina en chlorella, gefermenteerde knoflook, katsklauw en echinacea purpurea. Een topper bij griep is de vlierbes. Denk bij acute luchtweginfecties aan Indiase gentiaan en Zuid-Afrikaanse geranium.

Essentiële oliën verstuiven, kan mee ondersteunend werken. Vooral eucalyptus, grove den, salie, tijm, ravintsara en tea-tree zijn aan te bevelen.

Het bijenproduct propolis verhoogt de afweer en is ook zeer nuttig bij allergieën.

Ten slotte wil ik je erop wijzen dat het microbioom van de darm een aanzienlijke rol speelt in het afweervermogen. Als je recent een antibiotica kuur ondergaan hebt, op regelmatige basis maagzuurremmers of ontstekingswerende medicijnen inneemt of er andere indicaties zijn dat het microbioom verstoord is, kan het nuttig zijn om een goed probioticum in te nemen.

Indien je nog specifieke vragen hebt, hoor ik het graag.

Zorg goed voor jezelf!

Hartelijke groet,

Catherine