Menopauze

02-03-2023

De menopauze is een levensfase die elke vrouw rond 45 - 55 jaar meemaakt. Vele vrouwen weten niet dat deze fase reeds jaren voor de laatste menstruatie kan beginnen.

De menopauze is een nieuwe natuurlijke levensfase waarin de vrouw een een overgang maakt naar een nieuwe persoonlijkheid

De menopauze is het ophouden van de menstruatie en het einde van de vruchtbare periode van de vrouw, als gevolg van hormonale wijzigingen. Centraal hierbij staat vooral de daling van de oestrogenen, hormonen die normaal een invloed uitoefenen op de vagina, borsten, baarmoeder, blaas, libido, huid, beenderen, slagaders, hart, lever en hersenen (vb. warmteregulatiecentrum). Mogelijke klachten zijn dan ook: droogte en jeuk van de vagina, afname van het borstvolume, gevoelige borsten, onregelmatig bloedverlies, plasproblemen (incontinentie), verminderde seksuele lust, droge en slappe huid, botontkalking, arteriosclerose, hoge bloeddruk, hartkloppingen, duizeligheid, vermoeidheid, slapeloosheid, warmte-opwellingen, zweetaanvallen, stemmingswisselingen, nervositeit, prikkelbaarheid, depressiviteit, angst,... De daling van de progestagenen heeft zich al veel vroeger ingezet.

Bij de reguliere behandeling van de menopauze ligt de nadruk op hormoonsubstitutie met natuurlijke, synthetische of bio-identieke hormonen. Deze hormonen kunnen inderdaad menopauzale klachten verminderen, ook de evolutie van osteoporose vertragen, maar er is inmiddels door een aantal grootschalige en betrouwbare studies aangetoond dat ze ook veel ongewenste gevolgen heeft, vooral op lange termijn, een verhoogd risico op kanker (borst en baarmoeder), hart- en vaatziekten en galwegenaandoeningen. 

Reden temeer dus om aandacht te geven aan de natuurlijke maatregelen. Een gezonde voeding ondersteund met voedingssupplementen, kruiden en een gezonde levensstijl kunnen de klachten van de overgang naar de menopauze tot een minimum beperken en in de jaren na de menopauze beschermen tegen degeneratieziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose en kanker.

De menopauze mag je niet zien als een veranderend lichaam en het einde van de jeugd en de seksualiteit. De menopauze is een nieuwe natuurlijke levensfase waarin de vrouw nog steeds actief van het leven kan blijven genieten, maar een overgang maakt naar een nieuwe persoonlijkheid.

Word je bewust en voel wat in jezelf verandert. Maak het stil om helderheid en duidelijkheid te verkrijgen over een aantal dingen in je leven. Laat los wat niet bij je past en kijk naar wat voor je ligt. Intuïtief zal je aanvoelen welke dingen juist zijn, je zal vanzelf meer aandacht krijgen voor de subtielere, gevoeligere dingen die rondom je plaatsvinden. Dit maakt je rustiger, zachter en sterker. Hoe sterker en positiever je zelfbeeld, hoe minder klachten je tijdens de menopauze zult hebben. 

Voor een integrale begeleiding met aandacht voor gezonde voeding, levensstijl, kruiden, voedingssupplementen maar ook het zetten van de juiste stappen naar je "ware ik", wil ik je liefdevol ondersteunen.

Zorg goed voor jezelf! 


Hartelijke groet,

Catherine