Ervaar hoe meditatie jou kan helpen

19-09-2023

Onze moderne wereld is uitdagend. Nu meer dan ooit, is de tijd aangebroken om naar binnen keren en onze innerlijke kracht, concentratie en gemoedsrust te vinden. Het gaat er uiteindelijk om dat we de veranderende wereld buiten ons accepteren en tegelijkertijd onze innerlijke energiereserves versterken om er beter mee om te kunnen gaan. Meditatie kan je hierbij helpen.

Meditatie is een eeuwenoude, zeer effectieve manier om met je geest om te gaan en deze te overstijgen. Wanneer je regelmatig mediteert, zal je een reis ervaren van stress, onrust en frustratie naar een staat van vrede en rust.

Gevoelens komen en gaan als wolken in de wind.
Bewuste ademhaling is mijn anker
Thich Nhat Nanh

Meditatie in de huidige moderne wereld is geen luxe maar een absolute noodzaak en hoe sneller we dat beseffen, hoe beter.

Mindfulness en meditatie worden meestal als gelijken aanzien maar toch zijn ze niet hetzelfde. Bij mindfulness gaat het er in principe om volledig aanwezig - mindful - te zijn bij wat je aan het doen bent of wat er gaande is op dit moment. Hoewel mindfulness op bepaalde manieren een goede plek is om te beginnen, is het vaak - vooral in het begin - niet gemakkelijk, omdat de geest zo actief is en we nooit hebben geleerd hoe we onze geest goed kunnen laten ontspannen.

Waar we allen het meest last van hebben, zelfs meer dan van gedachten, zijn in feite de gevoelens die achter de gedachten liggen. We hebben meer last van het "gevoel" van onzekerheid dan van de "gedachte" aan iets onzekers. We proberen de dingen te rationaliseren en onszelf uit te leggen dat we geen reden hebben om van streek te zijn, ons te ergeren, onzeker of bang te zijn, maar toch blijven we ons zo voelen omdat gevoelens subtieler zijn dan gedachten en daardoor nog krachtiger. Om ons probleem daarom effectief en efficiënt aan te pakken moeten we onze aandacht richten op de lagen van ons bewustzijn die nog subtieler zijn dan onze gedachten - we moeten de logische geest overstijgen en nog meer naar binnen gaan. Dan zitten we op het domein van de meditatie.

Meditatie is dus meer dan mindfulness, veel meer en heeft als zodanig zoveel meer te bieden. Echte meditatie overstijgt de geest om die staat van "geen geest" of leegte te ervaren. En in deze staat krijgt de geest de diepste rust, zelfs dieper dan slaap; hier kan hij zichzelf verfrissen en weer opladen. Een toestand van puur "zijn" is bereikt. De vaardigheid die we hierbij dienen te leren is loslaten, niet worstelen, moeiteloos laten gebeuren.

De geest bewust laten uitrusten is meditatie. Wanneer je geest en zenuwstelsel kunnen ontspannen en een groot deel van de onnodige stress en spanning die we verzamelen los kunnen laten, zal je merken dat je automatisch meer in het nu verankerd bent. 

Ja hoor, meditatie is echt voor iedereen nuttig en toegankelijk. Maar het is een vaardigheid waarbij de juiste begeleiding en oprechte oefening een vereiste is om een optimaal resultaat te bekomen.

Geniet van volgende meditatie en ervaar de stilte in jezelf. Zet je rustig neer en laat mij je begeleiden in het aanwezig zijn bij je ware zelf.

Positieve effecten:

mentaal-emotioneel:

 • minder stress
 • meer mentaal welbevinden
 • meer concentratievermogen
 • sneller en beter functioneren van de hersenen
 • beter geheugen
 • beter slapen
 • beter omgaan met emoties

Fysiek:

 • meer ontspanning
 • meer energie
 • betere werking van het immuunsysteem
 • minder veroudering van de lichaamscellen

Meditatie is gekend als een waardevolle therapie bij stress, burn-out, pijn maar heeft voor ieder van ons gunstige effecten op onze fysieke en en mentale gezondheid en onze cognitieve prestaties.

We zijn ons allen bewust van hoe belangrijk een goede gezondheid is. We hechten heel veel belang aan onze lichamelijke gezondheid, we eten gezond, we bewegen regelmatig maar aandacht hebben voor onze geest is zeker zo belangrijk.

The best time to start meditation was years ago.
The second best time is now.

Omdat ik de voorbije weken regelmatig mensen heb ontmoet die graag willen starten met mediteren, heb ik het idee gekregen om meditatie groepjes op te richten. Heel laagdrempelig, voor mensen die geen of zeer weinig ervaring hebben met mediteren. Ik leer je de basistechnieken aan. We leren werken met de ademhaling, we doen mindfulness oefeningen, we leren de bodyscan, we doen visualisatie-oefeningen en we keren naar de stilte, naar het "pure" zijn.

Lijkt dit wel wat voor jou? Laat het me zeker weten. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in om jou te begeleiden. Breng gerust je partner, je vrienden of vriendinnen mee.

Hartelijke groet,

Catherine