Detoxen, zinvol of niet?

11-02-2023

Ons lichaam heeft allerlei ingenieuze systemen om zich te ontdoen van gifstoffen: de huid, de lever, de nieren, de longen, de darmen. Maar is dit ook voldoende?

Een detoxkuur geeft niet enkel je lichaam de kans om goed te reinigen maar is ook een ideale periode voor bezinning, in soberheid op zoek gaan naar dat wat belangrijk is in het leven.

Ons lichaam is ook zonder ingrijpen, elk moment van de dag aan het reinigen. De lever zuivert al het bloed dat van de spijsverteringsorganen komt. Wateroplosbare afvalstoffen verlaten na een bewerking in de lever via je nieren het lichaam. Vetoplosbare afvalstoffen worden gebonden aan gal en vinden via je darmen hun weg naar buiten. De lever ruimt ook afvalstoffen op die van buitenaf komen zoals pesticiden, E-nummers, medicijnen, luchtvervuiling en dergelijke passeren allemaal de lever. Ook je longen nemen een portie voor hun rekening, ze ademen koolzuurgas uit en verversen de cellen met nieuwe zuurstof.

Die organen doen hun werk heel goed maar af en toe kunnen ze best een steuntje in de rug gebruiken. We mogen immers niet ontkennen dat er veel meer giftige stoffen aanwezig zijn die honderden jaren geleden niet bestonden. Onderschat ook de invloed van stress niet op het lichaam. Wanneer de spijsvertering slecht verloopt, ontstaan er gifstoffen in de darm zodat de ontgiftingsorganen chronisch worden belast.

Het is dus heel verstandig om jaarlijks een detoxkuur te doen. Je vermindert de belasting op de belangrijkste ontgiftingsorganen; de darmen, de lever en de nieren. Door minder voedsel op te nemen geef je je lichaam de kans achterstallig onderhoud te doen en bepaalde afvalstoffen die zijn achtergebleven op te ruimen. Zo heeft detoxen eveneens een gunstige invloed op de huid, ook de ogen gaan meer stralen. Tijdens het vasten schakelt het lichaam over op vetverbranding en daardoor val je een paar kilo af. Maar de opmerkelijkste effecten merk je aan je vitaliteit en levenslust. Je krijgt meer zelfvertrouwen, een sterkere wilskracht, meer innerlijke rust, meer energie en uithoudingsvermogen. Doordat je een tijd gevast hebt, ga je daarna vaak bewuster met eten om en kan je daardoor ook makkelijker gezonde keuzes maken.

Er zijn verschillende methodes om te detoxen. Je kan intermittent vasten, sapkuren, vastenkuren, maar als je een periode lang bepaalde voedingsmiddelen die een belasting vormen, zoals alcohol, cafeïne, suikers en ongezonde vetten laat staan, dan ben je ook al aan het ontgiften.

Om blijvend gezond en vitaal te zijn, is een gezonde levensstijl de basis;

  • Zorg voor een gezond eetpatroon. Eet voldoende vezels onder de vorm van peulvruchten, volwaardige granen, noten, zaden, groenten en fruit. Ze bevorderen de peristaltiek van de darm zodat de afvalstoffen vlot het lichaam kunnen verlaten. Hoe minder toxische stoffen je opneemt, hoe minder afval uit je lichaam gefilterd moet worden. Mijd tabak, alcohol, geraffineerde suikers en ongezonde vetten. Drink voldoende water.
  • Zorg voor voldoende beweging. Het stimuleert de doorbloeding en de lymfeafvoer. Ook regelmatig zweten via sporten of een saunabezoek bevordert de ontgifting.
  • Zorg voor voldoende slaap.
  • Zorg voor voldoende ontspanning en vermijd langdurige stress.

Welke vastenmanier je ook kiest, laat je zorgvuldig begeleiden gedurende het hele proces. Samen beslissen we welke manier van ontgiften het best bij jou past en ondersteun ik je met de juiste voedingssupplementen en kruiden om het ontgiftingsproces optimaal te laten verlopen. Gedurende die weken gaan we ook vertragen om alzo bewust aandacht te kunnen geven aan onszelf. Met een grote helderheid ga je de signalen van het lichaam kunnen waarnemen en de emoties die ervaren worden, kunnen identificeren. Laat je daarnaast goed verwennen met een massage, een voetreflex, een saunabeurt, meditatieoefeningen, wandelingen in de natuur en het plaatje wordt compleet.

Je kan een detoxkuur ook in groep beleven, steeds met voldoende ruimte voor ieders eigenheid. Je gaat samen door het proces, je bent meer gemotiveerd en je houdt het gemakkelijker vol. Heb je interesse in een detox en wil je dit ervaren met een aantal vrienden en/of vriendinnen, dan werk ik een programma op maat voor jullie uit.

Zorg goed voor jezelf! 


Hartelijke groet,

Catherine