De gouden glans van emotionele scherven

17-05-2023

De allergrootste wens van vele cliënten is: "Ik wil weer zijn zoals vroeger..." Als ik hen vertel dat ze nooit meer zoals voorheen zullen worden, zie ik de angst in hun ogen en voel ik hun wanhoop. Onmiddellijk repliceer ik: "Je zal een veel mooiere versie worden van jezelf en ik begeleid je in dit proces!"

Hoe moet je verder als je denkt dat alles onherstelbaar stuk is? 

Ring the bells that still can ring

Forget your perfect offering

There is a crack in everything

That's how the light gets in 

Leonard Cohen

Kintsugi is een Japanse kunstvorm waarbij gebroken aardewerk liefdevol wordt gerestaureerd met goud om de littekens te laten zien in plaats van ze te verbergen. 

Je kan kintsugi zien als een prachtig metafoor om jouw eigen genezingsproces te ondersteunen, ongeacht of het om een fysieke of emotionele kwetsuur gaat. Je kunt al jouw "onvolkomenheden" leren accepteren als iets dat bij je hoort. Het is jouw pijnlijke verleden dat jou tot een uniek mens maakt. Je mag het daarom met opgeheven hoofd dragen. 

Het is de symboliek van genezing en veerkracht. Het voorwerp wordt zorgvuldig in ere hersteld, het verzoent zich met het verleden en wordt daardoor radicaal genoeg sterker, mooier en dierbaarder dan voor de breuk.

Maar het repareren van breuken met goud vraagt om geduld, veel geduld. Veranderingen hebben tijd nodig om te hechten en te verankeren in je dagelijkse ritme. 

Beschouw je wond als een startpunt van iets dat in ontwikkeling is, een bewustzijnsproces waarbij je die wond langzaam lijmt met het mooiste dat je ter beschikking hebt. Je zal zien dat de emotionele scherven jouw bestaan een gouden glans zullen geven.

Je zal meer vanuit je authentieke zelf leven, anders, maar meer jezelf dan ooit tevoren.

Doorloop vol vertrouwen jouw proces, het komt goed!


Hartelijke groet,

Catherine